Om Det Hvide Snits optræden fysioterapeut-uddannelsens 110 års fødselsdag på PH Metropol
Hvis man ikke kan se sit snit til at se det Hvide Snit - så fratager man virkelig sig selv en god griner af en ordentlig oplevelse.
Vi oplevede en veloplagt garnision af sprudlende, skarpe og frem for alt, svært underholdende skuespillere incl. egen hus-pianist.
Det Hvide Snit leverede et bredt udvalg af forskellige genrer fra et bredt spektrum af teatersportens farligt fascinerende og lynhurtige impro-verden.
Gennem hele forestillingen var publikum med på den meget synlige sidelinje. Med forslag til genrer, køn og lokaliteter blev publikum livligt inddraget,
og var således med til at sætte rammerne for skuespillet. Det skabte grobund for dygtige improvisatoriske gimmicks såvel som det skabte rigelige mængder
af gak, gøjl, grin og grimasser. Særligt disciplinen hvor en frivillig fra publikum fik "genfortalt" sin dag fra de ubarmhjertige skuespillere på scenen, var til stor
underholdning.
En klar anbefaling til en underholdende stund, hvor det ikke gør noget, at det hele ikke er så pokkers politisk korrekt.
Jette og Kim på Lygten
Hvad er Impro Comedy?
Grundlæggende er Impro Comedy improviseret teater. Det vil sige teater uden et manuskript. Skuespillerne opfinder handling, dialog, monolog, udtryk og scenegang mens de optræder. Dette sker i et tæt samarbejde med publikum, der opfordres til at komme med input til scenerne; det kan være et sted hvor scenen skal foregå, en begivenhed som sætter scenen eller en følelse som skal være gennemgående. Til tider deltager publikum direkte i scenerne. Der findes mange former for improviseret teater, men fælles for dem alle er at scenerne skabes i nuet og at publikum inddrages i forestillingen. Udtrykket eller stilen kan ligeledes variere, men når der er tale om Impro Comedy så er der tale om underholdning; morskabsteater skabt her og nu.
Indenfor genren Impro Comedy findes der 2 subgenrer: Shortform, der primært bygger på korte scener (games eller discipliner) og Longform, der er længere scener eller collager af scener med samme tema. De enkelte gruppers udtryk er selvfølgelig meget forskellig; nogle hælder til den engelske crazy comedy og andre til den amerikanske meget talende stil. Impro Comedy kan sammenlignes med genren Rock; der er noget der binder sammen og noget der adskiller de enkelte grupper (fra hård rock til indie), og i sidste ende er det den enkeltes smag og behag der afgørende for hvilken type Impro man foretrækker.
Det Hvide Snits forestillinger er som regel Shortform med games de selv har skabt, men de spiller også Longform i forestillingen Den Gule Streg. Deres shows er udpræget inspireret af crazy comedy fra England og publikum bliver altid massivt inddraget.
Det Hvide Snit er rablende gal og folkelig underholdning med et højt energi niveau. Det er Impro Comedy på højeste niveau. Deres show indeholder mange nye underfundige påfund; MGP, Speed Dating, Dubbing hvor publikum lægger stemme til en udenlandsk film mv.
Publikum bestemmer med hård hånd hvad der skal ske på scenen og skuespillerne har bare at makke ret og lydigt følge deres bud på steder, følelser og sangtitler.
Snittet holdt 25 års jubilæum i 2012, så det er en erfaren improteater-gruppe der indtager spillestederne rundt om i landet, og det garanterer for smil, latter og overraskelser! (30 år i 2017!)
Så hvis du har brug for et skud dopamin og eksistentiel opmuntring, så kan et show med Det Hvide Snit kun anbefales på det varmeste!
Historien om Det Hvide Snit
Det Hvide Snit har eksisteret i 30 år (1987 - 2017), hvilket gør gruppen til Europas (hvis ikke verdens) ældste teatergruppe med speciale i improviseret teater (impro comedy).
Gruppen blev stiftet i 1987 og 3 af de oprindelige skuespillere er stadig med i gruppen! Der har været udskiftninger og indskiftninger undervejs, og gruppen tæller nu 7 skuespillere.
I 1980'erne var England den førende nation indenfor Crazy Comedy med ikoner som The Young Ones, Monty Python, Buttoms, Rowan Atkinson og mange andre. Det Hvide Snit var dybt inspireret af disse grupper og kunstnere, og fascineret af den måde de brød med tidligere tiders regler og rammer for komedie (underholdning). Der var en frisættelse af energi og ideer; alt kunne lade sig gøre! Det Hvide Snit var derudover inspireret af Keith Johnstone’s tanker om hvordan improviseret teater kunne rammesættes og udføres. Så kombinationen af nye comedy vinde fra England og mulighederne i improviseret teater blev grundlaget for dannelsen af Det Hvide Snit.
I starten var improviseret teater koncentreret om teatersport og games (discipliner). Snittet vandt stort set alle kampe de spillede (teatersportskampe mellem 2 eller flere grupper), men alligevel følte Det Hvide Snit, at denne rammesætning var for snæver; mulighederne skulle være mere åbne, mere legende og frie! Gruppen blev derefter kendt for at bryde med stort set alle regler for god underholdning og især for improviseret teater. Det skal lige i retfærdighedens navn nævnes, at de regler for improviseret teater som Keith Johnstone opstillede, ikke var rettet mod udførelse på scenen, men mod den pædagogiske proces i at uddanne skuespillere udi improvisation. Men det skete alligevel, at reglerne eller retningslinjerne for udvikling af den enkelte skuespiller blev til regler for hvad der kunne og burde ske i en improviseret teaterforestilling. Dette var en utilsigtet effekt, der desværre stadig lever.
Det Hvide Snit's shows blev på det tidspunkt meget uforudsigelige og meget eksperimenterende. Deres shows bevægede sig mellem 2 ydrepunkter uden mellemstationer; succes og katastrofe! Selv om katastroferne ikke var de sjoveste at komme igennem, blev det en grundlæggende værdi i gruppe at udfordre sig selv og omverdenen i hvert eneste show. Den kompromisløse stil sled naturligt på de enkelte skuespillere, og gruppen blev reduceret fra 7 spillere til 3 spillere i en periode. Lige efter blev gruppen tilført en skuespiller, der ikke sagde noget på scenen, men kun mimede og opererede på et meta-plan på scenen; udstyrede de øvrige spillere med kostumer og parykker, og fungerede som rekvisit. Den nye kombination blev hurtigt populær og nye koncepter blev udviklet; "The Quiz Show", "VandImpro", "Michael, Bil, Camping", "Den stumme streg", "Godse og Jansen", "DukketeaterShow", "Television" "Seksuel Hygiejne" og flagskibet "Den Gule Streg", som stadig opføres. "Den Gule Streg" er en impulsbaseret form, hvor alt i scenerummet kan udløse scener; en publikummer der nyser, et løssluppent ord eller en flaske der vælter. Skuespillerne kommenterer også scenerne og de enkelte spilleres præstationer (meta-kommentarer) på scenen bag den gule streg; hvad gik godt og hvad gik skidt? Denne meget frie form med mulighed for at drille hinanden passer spillerne fra Det Hvide Snit rigtigt godt, så nye koncepter og initiativer vil nok følge denne minimalistiske sti, hvor "anything goes!". Den Gule Streg stod fadder til en ny subgenrer inden for Impro; Impuls Impro.
Snittet har også altid haft musikalsk ledsagelse med på scenen; enten keyboard eller guitar, hvilket på godt og måske mest ondt har medført at der bliver sunget på scenen! Musikken er medskaber af de historier der bliver udspillet på scenen - med samme effekt som god underlægningsmusik til en film.
Snittet blev sågar optaget i Guinness Book of Records år 2000 for verdens længste improviserede scene: 24 timer! Et forslag fra publikum (Jorden går under om 24 timer) og en lang sammenhængende scene; det må siges at være forløberen for den amerikanske impro-stil; Longform.
Rekorden er endnu ikke slået trods mange forsøg!
I de sene 90'ere dør interessen for improviseret teater lidt hen i Danmark, og for at overleve fusionerer Det Hvide Snit med De Gales Division, først som The Impro Comedy Connection og senere igen som Det Hvide Snit. Det viste sig at være en god og klog beslutning, da begge grupper trængte til en saltvandsindsprøjtning. Med fælles hjælp klarede de sig igennem de kostfattige 0'ere, hvor stand up dominerede på alle scener og spillesteder. Langsomt kom interessen for Impro tilbage både med mht. publikumsinteresse og medieomtale, men også en stigning i interessen til selv at være udøvende; der opstod simpelthen nye grupper, noget man ikke havde set i årtier, og flere og flere tilmeldte sig kurser i improvisation.
Impro begynde også at blive taget mere seriøst. Det var der flere grunde til: en amerikansk variant af impro kom til Danmark; Longform som forsøgte sig med at tage mere seriøse emner op, der blev udgivet bøger om sammenhængen mellem arbejdsliv, organisationsudvikling, innovation og kreativitet; medlemmer af Snittet har udgivet flere bøger om disse emner og flere grupper gik full time ind og løftede det professionelle niveau betydeligt.
I denne periode skruede Snittet lidt ned for det eksperimenterende og blev mere strømlinede, nye skuespillere blev tilknyttede og der blev udviklet nye games (discipliner) frem for nye koncepter.
Snit medlemmer åbnede også School of ICU som nu er den førende skole for impro Comedy i Danmark. Siden er repertoiret blevet udvidet med et samarbejde med virksomheder der enten er interesseret i begrebet improvisation som en vej til kreativitet og innovation eller "bare" som underholdning til julefrokosten.
I dag tager Snittet rundt på Internationale impro festivaler i Europa, både for at vise de andre lande hvad Snittet kan præstere på de skrå brædder, og for at hente inspiration og dygtiggøre sig på de workshops der knytter sig til festivalerne.
Snittet er medstiftere af ICU (Impro Comedy United) som er en sammenslutning af landets improgrupper med det formål, at udbrede kendskabet til impro og at tilbyde undervisning til alle uanset baggrund.
I dag optræder de 7 skuespillere og de 3 tilknyttede musikere på spillesteder primært i København med et show der er markant anderledes end de øvrige gruppers.
Snittet tager impro seriøst forstået på den måde at aftaler er bandlyst og rammerne skal være åbne og frie. Impro er usikkerhed med forløsning; når publikum griner er det ofte fordi de lige troede at scenen gik skævt, men så blev reddet på målstregen og alt gav mening (igen). Impro er en leg som ingen kender resultatet af, og en leg hvor publikum er en aktiv del af løjerne.
Det Hvide Snit er (som vi siger) gode til at fornøje!
Hvad sker der på impro scenen i Danmark?
I de sidste 5 år har der været en forrygende fremgang inden for genren Impro Comedy. Efter Stand Up forviste denne genre til et liv i skyggerne i sen halvfemserne og nullerne, har impro nu genvundet sin styrke, og der er masser af potentiale til at gøre genren mere udbredt og til at løfte niveauet.
I øjeblikket findes der flere grupper i Danmark end der nogensinde har gjort før. Hermed er der opstået en større diversitet i form og indhold. Det har medført at flere og flere mennesker i dag har lyst til at se Impro Comedy; der er simpelthen grupper og shows for en hver smag!
Nogen af grupperne har sågar impro som sit levebrød, hvilket vist ikke er set siden "Hatten Rundt" huserede i firserne!
Antallet af personer der tager kurser i improvisation er også stærkt stigende på de impro skoler, der i de sidste år har set dagens lys , eksempelvis School of ICU (Impro Comedy United) i København. Folk tilmelder sig kurserne af forskellige årsager; selvudvikling, det sociale, udvikling af innovative og kreative kompetencer, og selvfølgelig for at dygtiggøre sig til scenen. Det er fra skolerne de nye grupper opstår. Der er altså opstået et vækstlag som Impro har manglet i mange år.
Grupperne i Danmark har samlet sig i foreningen ICU for at udbrede det generelle kendskab til improviseret morskabsteater (Impro Comedy) og for at erfaringsudveksle på kryds og tværs. Det er især vigtig for ICU at understøtte de nye grupper med tid på scenen overfor et publikum og med undervisning. Dette styrker genrens udbredelse og kvaliteten af de shows, der afvikles på landets scener.
TV udsendelser, hvor improvisation bliver brugt som en del af konceptet, er ligeledes i fremdrift; det gør det meget nemmere at kommunikere hvad Impro Comedy er for en størrelse, når man kan henvise til "Rundt på Gulvet" og "Hotel Zimmerfrei".
At genren vokser kunne tydeligt ses ved Zulu Comedy festival: i 2015 var der 3 improviserede shows og i 2016 var der 33 shows! Genren er ved at etablere sig både i medierne og på de større scener.
Der er dog plads til forbedringer af genren i Danmark. I flere europæiske byer og i USA er Impro meget stort; teatre der kun opfører forestillinger med improviseret teater, grupper der er fuldtidsbeskæftiget TV programmer og skoler der er fyldt til bristepunket. Så der er bestemt noget at stræbe efter!
Samarbejdet med erhvervslivet og det offentlige er også stigende, men dog ikke på niveau med USA, hvor især erhvervslivet har set mulighederne i improvisation. Det er den stigende omskiftelighed og de hyppige forandringer der gør improvisation attraktiv. Men ikke blot det; evnen til at samarbejde i grupper, innovation, kreativitet, gennemslagskraft, mindfulness og coaching er områder hvor evnen til at improvisere bidrager og udvikler.
Bøger om dette forhold mellem arbejdsliv (og organisation) og improvisation udkommer i en lind strøm, dog primært i USA, men der er dog udkommet en enkelt i Danmark.
Improvisation i sine forskellige udtryk har altså rig mulighed for at udvikle sig, især fordi den er mangefacetteret og nuanceret. De initiativer der i øjeblikket gør sig gældende i Danmark viser at Impro er kommet for at blive, og for at vokse sig stor og stærk!